Blog

Gyógyítás gyógynövényekkel

2021.11.07 12:20
Zádori Nóra
Gyógyítás gyógynövényekkel

Gyógyítás gyógynövényekkel!

Gondoljunk bele, hogy az őskortól egészen az 1900-as évekig gyógynövényeket, fűszernövényeket használtak gyógyításra (és ugyebár nem halt ki az emberiség, tehát bizonyított a hatékonyságuk). Csak a 19. századtól kezdődött el a szerves kémia fellendülése, és ezáltal a szintetikus vegyületek létrehozása. Ekkor indult útjára a gyógyszeripar, mely ma is töretlenül hódít a laboratóriumi körülmények közt előállított szintetikus szerek megannyi mellékhatásával együtt, háttérbe szorítva a teljesen természetes, olcsó, könnyen hozzáférhető gyógynövényeket. A gyógynövények mindegyike olyan hatóanyag-tartalommal rendelkező növény, melyekkel gyógyító hatást tudunk kifejteni, és kedvezően befolyásolják a szervezetünk élettani folyamatait.

Mai napig a gyógyszerek nagyrésze a gyógynövényeinkben található hatóanyagok kivonata, vagy szintetikusan előállított változata, pl: az Aspirin hatóanyaga a szalicilsav, mely a fűzfakéregben található, a Tisasen, mint közismert hashajtó a szenna hatóanyagát tartalmazza. A kerti ruta rutintartalmát alkalmazzák a Rutascorbin készítménynél, a szívgyógyszerként alkalmazott digoxint, digitoxint a Gyapjas és piros gyűszűvirág tartalmazza. Kecskeruta a Metformin gyógyszer alapanyaga, és még sorolhatnám…

Fentiek alapján úgy gondolom érdemes jobban belemélyedni ezeknek a fantasztikus növényeknek a világába, házi felhasználásába.

Webáruház készítés