Blog

Egészséges táplálkozás

2021.10.22 13:20
Zádori Nóra
Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás és életmód alapelvei

Étkezési szokásaink és étrendünk megváltoztatása már önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy egyes betegségekből meggyógyuljunk, és hogy immunrendszerünk tökéletesen működjön.  Az alábbiakban felsoroltak csak általános irányelvek, mindenkinek más az anyagcseréje, hormonháztartása, esetleg táplálékallergiában szenved, így ezt még természetesen egyénre kell szabni, de ha már néhányat betartunk ezekből a tanácsokból, akkor már sokat tettünk egészségünkért.  

  1. Csökkentsük minimálisra étrendünkben a cukrot, magas cukortartalmú élelmiszereket, üdítő italt, alkoholt, fehér lisztből készült ételeket.
  2. Legyen bőséges a reggeli. A reggeli adja az első fontos jelet a testünknek. Beindítja és felpörgeti az anyagcserét. Ez a napszak a kalória és tápanyagbevitel ideje. Célszerű tojást, diót, magvakat, természetes zsírokat, zöldségeket, gabonákat fogyasztani.
  3. Együnk lassan, rágjunk alaposan. Ha gyorsan eszünk, romlik az emésztés, ugyanakkor a zsírfelhalmozódás fokozódik, különösen a has körül. Próbáljuk megadni az étkezés módját, kiegyensúlyozottan és élvezettel táplálkozzunk!
  4. A rendben működő bélflóra az egészségünk alapja, tápláljuk probiotikumok biztosításával: élőflórás joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka, fermentált gyümölcsök, zöldségek, hal, tojás, stb.
  5. Elalvás előtt 2-3 órával ne együnk semmit, este lelassul az anyagcserénk, ezért a felszívódott étel zsírrá alakul, és raktározódik.
  6. Bőségesen fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt! Zöldséget bármikor, bármennyit ehetünk, a gyümölcsből viszont inkább többször kevesebbet (a magas fruktóztartalma a gyümölcsöknek megterhelheti a szervezetünket).
  7. Növeljük a máj méregtelenítő funkcióját! Biztosítsuk a szervezetünk tökéletes működéséhez szükséges omega- 3 zsírsavakat, a C- és D-vitamint, a cinket, szelént.
  8. A ráadás: Minden nap legyünk kint a szabad levegőn amennyit tudunk, napi 30 perc séta is már sokat jelent! Csökkentsük a stresszt! Testünk mindenfajta testi, lelki krízist vészhelyzetnek fog fel, ami ellen védekezni kezd, és megterheli szervezetünket. Az esti alvás legyen pihentető, próbáljunk 6-8 órát alvással tölteni.

 

Webáruház készítés