Blog

Rooibos, a csodanövény

2021.10.14 13:20
Zádori Nóra
Rooibos, a csodanövény

Rooibos - egy egyedülálló csoda növény

A rooibos, másnéven fokföldi rekettye nemcsak felnőtteknek, hanem 2 éves kortól már gyerekeknek is adható – koffein és teinmentes! Sőt várandósság és szoptatás alatt is bátran fogyaszthatjuk, mellékhatása nem ismert! Gyógyhatása igen széleskörű, rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz:

erősíti a csontokat, segíti a csontozat és a fogak fejlődését (kalcium fluor, mangán)

segíti az idegrendszer működését, az anyagcsere folyamatokat (magnézium, kálium, nátrium)

támogatja az oxigén vérben történő szállítását (vas)

segítséget nyújt az egészséges és szép bőr eléréséhez (cink)

kiváló antioxidáns (lassítja az öregedést, immunstimuláns)

antiallergén hatása is ismert (pl. allergiás eredetű szénanátha, ekcéma, hörghurut esetén)

képes az enyhébb fejfájást is csillapítani.

rendszeres fogyasztása csökkenti a stresszt, a feszültséget

egyes kutatások szerint segít a fogyókúrában, segíthet csökkenteni az új zsírsejtek kialakulásának mértékét, és elősegítheti a meglévő zsírsejtek gyorsabb lebontását

Teája immunerősítő, antioxidáns hatású, megköti a káros szabad gyököket, polifenolokban, flavonoidokban gazdag. Itthon a vörös változat elterjedtebb, de zöld változatban is kapható. Mindkettő megfelel a célnak (a zöld egy kicsit több hatóanyagot tartalmaz, mert nem ment át fermentációs folyamatokon, így íze is eltér a kimondottan finom vörösétől). Érdemes nem filterezett, hanem szálas formában megvásárolni (természetesen a filteres is jó, de csak ha 100% tiszta rooibost tartalmaz!)

Adagolás: Egy csapott evőkanálnyi (kisgyermekek esetében 1 kávéskanálnyi!) teafüvet leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, majd 5-10 percen keresztül lefedve állni hagyjuk, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Ezután leszűrjük és langyosan vagy hidegen elfogyasztjuk. Naponta 2-3 alkalommal is ihatjuk. Nyáron hidegen is nagyszerű frissítő ital!

Nem kell édesíteni, önmagában is kellemes íze van. Friss citromot esetleg egy pici mézet adhatunk hozzá, ha mindenképp szükségét érezzük, de csak már langyos állapotában, hogy a C-vitamin tartalom ne vesszen kárba. Igyekezzünk mindig frissen készíteni (ha mégis nagyobb adagot készítünk, akkor ízesítés nélkül kb. 8-10 órán át tárolhatjuk, ihatjuk, de ezután már főzzünk frisset).

 

Webáruház készítés