Sheahab - egy egyszerű, természetes, bőrtápláló testápoló
Egy nagyon egyszerű, kb. 5 perc alatt elkészíthető természetes testápoló krém (hab) receptje következik, mely tökéletesen ápolja bőrünket. A mostanában igen gyakori kézmosás és kézfertőtlenítő hatására nagyon kiszárad a kezünk, ennek ápolására is nagyon jó. Csak zsíros fázisból áll – nincs benne víz, ami miatt könnyen megromlana – így hűtés nélkül is sokáig eláll!
Hozzávalók:
70g shevaj
30g kókuszzsír
10g extra szűz olívaolaj
10-12 csepp levendula illóolaj (ha nem szeretjük a levendulát, lehet helyettesíteni más illóolajokkal is, de arra ügyeljünk, hogy a citrusfélék - citrom, narancs, mandarin, grapefruit, bergamott – fényérzékenységet okozhatnak napfény hatására, így ezeket inkább kerüljük.)
Elkészítése hidegen történik. A szobahőmérsékletű sheavajat tegyük egy edénybe, majd villával óvatosan törjük össze (így könnyebb lesz majd keverni), ezután adjuk hozzá a többi összetevőt és a konyhai robotgép habverőjével csomómentesre keverjük, nagyjából tejszínhab állagúra. Már kész is! Néhány csepp illóolajjal megbolondítjuk (de el is hagyható) és már szedhetjük is tégelyekbe, üvegekbe (érdemes eltenni a kiürült krémes dobozainkat).
Fontos, hogy minden tiszta legyen, én egy kis gyógyszertári alkohollal (de a most használatos alkoholos fertőtlenítők is jók erre a célra) szoktam fertőtleníteni az eszközöket, tégelyeket, hogy véletlenül se romoljanak meg a kencék egy kis szennyeződés miatt.
Sheavaj:
- magas az A és E vitamin tartalma
- természetes módon 5-6 -os fényvédő faktorral rendelkezik
-száraz, igénybevett bőrre ideális
- segíti a bőr öngyógyító képességét
- nehezen avasodik
-kémiai szerkezete nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez
Kókuszzsír:
-nagyon jó bőrápoló
-antioxidáns tartalma jelentős
-gomba-vírus- és baktériumellenes
-védi a bőrt, pótolja az elveszített lipideket
Olívaolaj:
-a bőr puha, rugalmas, fiatalos lesz tőle
-megőrzi a bőr természetes nedvességtartalmát
-A-, E-, K vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz
-esszenciális zsírsavakban gazdag